Tafelboormachines


Bent u opzoek naar een tafelboormachine? Bij ons vind u een breed gamma aan tafelboormachines met verschillende eigenschappen per model. Daarnaast bieden wij ook 'package deals' aan waarbij de tafelboor geleverd wordt met een boorklem en een set spanbouten. Ontdek onze verscbillende modellen hieronder en bekijk de productpagina voor meer details over het specifieke model.

Wat is een tafelboormachine?

Een tafelboormachine is een vaste boormachine waarbij de boorbeweging uitgevoerd wordt door de machine zelf, dit in tegenstelling tot de welgekende handboor. De draaiende boor daalt loodrecht in het te boren object, die vastgeklemd staat op een verstelbare tafel.

Tafelboormachines bestaan uit 3 grote delen. De boorkop, die voor het boren zorgt. Op deze boorkop zit een snelspan onderdeel waarmee men gemakkelijk boren kan monteren en vast zetten doormiddel van een draaibeweging. Daarbij hebben we dus de verstelbare tafel, waarop het te boren voorwerp vastgezet wordt. Het onderste deel van de machine is de voet, die steun geeft aan het toestel. De voet van de machine, en dus de volledige tafelboor, wordt vaak vastgezet op werkbanken of onderstellen. 

Voordelen van tafelboormachines 

In feite kunnen tafelboormachines allerlei materialen doorboren. Afhankelijk van de type boor die men gebruikt en de snelheid van de rotatie van de boor, kan men metalen en hout, of ook stenen en andere voorwerpen, boren.

In tegenstelling tot de welgekende handboormachines, kan je heel precies en stabiel boren in een bepaald materiaal. Of het materiaal nu klein of groot is, het kan makkelijk op de tafelboor vastgezet worden, en in alle veiligheid geboord worden. In vergelijking met de boren die de normale mens kent, kan er veel meer kracht gezet worden op het te boren materiaal, waardoor ook harde metalen gemakkelijk doorboord kunnen worden.

De nauwkeurigheid wordt gecreëerd dankzij de loodrechte boorbeweging, het vastgeklemde materiaal, de instelling van de snelheid en ook de ingestelde boordiepte. Zo kan men op de meeste machine de boorsnelheid aanpassen en de boordiepte.

Welke boren passen op een tafelboormachine?

Meestal zijn de boorkoppen, het bovenste deel van de tafelboor, zo gemaakt dat alle diameters van boren erop passen en vastgezet kunnen worden. 

Op onze website vindt men natuurlijk ook allerlei boren en borensets om te gebruiken op tafelboormachines.